Hem » Pontus Rasmusson – en skandalomsusad influencer

Pontus Rasmusson – en skandalomsusad influencer

by bengans

Trots sin unga ålder blev Pontus Rasmusson snabbt ett av Sveriges största namn på YouTube. Under hösten 2022 var han inblandad i en del kontroverser och alla hans YouTubekonton blev raderade av YouTube. Sedan dess är han främst verksam på TikTok och Instagram. 

Snabbfakta om Pontus Rasmusson

Född1998
Yrkefd YouTuber. Influencer, sångare
Familjmamma Carina och pappa Patrick
Från Ingelsta, Småland

Under många år har du kunnat se Pontus Rasmusson på YouTube, där han har gjort olika challenges (utmaningar alltså) och utsatt sina föräldrar för diverse bus och påhitt. Han hade många tittare och hans största målgrupp var barn. Efter att hans YouTubekonto blev avstängt skapade han ett konto tillsammans med sin mamma och pappa, eftersom de inte var avstängda från plattformen. YouTube gick dock inte med på detta och stängde även deras gemensamma konto. 

Pontus Rasmusson på YouTube

Vad var det då som gjorde att Pontus Rasmusson blev avstängd från YouTube? Som vanligt när det gäller lite större beslut fanns det fler anledningar som låg bakom. Det handlade till viss del om att innehållet på Pontus Rasmussons kanaler inte var lämpligt för barn, trots att målgruppen var mycket unga tittare. 

En av de mest omtalade anledningarna var den så kallade telefonskandalen. Pontus Rasmusson lade ut sitt telefonnummer och uppmanade tittarna att ringa in för att prata med honom. Det framgick inte att det nummer som han lade ut var ett betalnummer och många föräldrar blev väldigt chockade när det kom telefonräkningar på tusentals kronor för att deras barn hade ringt till Pontus Rasmusson. 

En annan anledning var att Pontus Rasmusson enligt YouTube bröt mot deras barnsäkerhetspolicy, då innehållet på kanalen ofta anspelade på sex och våld. Något som givetvis inte är lämpligt för de yngsta tittarna. Han har bland annat släppt en låt som heter Birthday Sex. 

Pontus Rasmusson sålde under 2021 biljetter till evenemanget “Pontus fest”, där deltagarna skulle få spela spel, träffa Pontus, dansa och äta godis. Biljetterna kostade över 800 kronor per person. Två dagar innan festen skulle ha ägt rum blev den inställd. Pontus och hans föräldrar lovade att betala tillbaka biljettpengarna, men det gjordes aldrig. 

Vänder sig till TikTok

Innan skandalen hade Pontus Rasmusson tusentals prenumeranter och över 90 miljoner visningar på sina videor. Han hade även en egen hemsida med .se-adress där han sålde merch och annat. Hemsidan är nu nedstängd. Han släppte även flera låtar, på både YouTube och Spotify. Han hade med andra ord stor publik och var framgångsrik. 

Efter att hans kanaler blev nedstängda har Pontus Rasmusson vänt sig till TikTok för att förklara och beklaga sig. Där hävdar han att avstängningen är olaglig, att han aldrig kommer att få ett vanligt jobb och att han endast blivit avstängd på grund av missförstånd och avundsjuka. Han har inte samma stöd från sina tittare som tidigare. På instagram har Pontus Rasmusson nästan hundra tusen följare och han fortsätter att lägga ut både bilder och filmer där. 

Vanliga frågor om Pontus Rasmusson

Många är nyfikna på Pontus Rasmusson och frågorna är många. Här följer några stycken:

  • Var bor Pontus Rasmusson? Han bor i Ingelsta i Småland. 
  • Har Pontus Rasmusson en flickvän? Nej, det har han inte. 
  • Hur gammal är Pontus Rasmusson? Han är född 1998 och är 24 år. 
  • Diskuteras Pontus Rasmusson på Flashback? Ja, tråden är i skrivande stund uppe i 117 sidor. 

Som med allt annat är det viktigt att vara källkritisk när det gäller både försäljning och reklam från idoler, samt skvaller. Att hämta information från flera källor ger större pålitlighet. Det är även viktigt att prata med sina barn om vad de tittar på och hur de kan skydda sig på internet.

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.