Hem » Lina Axelsson Kihlblom – kändisrektorn

Lina Axelsson Kihlblom – kändisrektorn

by bengans

Hon har varit Sveriges skolminister men för de flesta blev hon känd som rektor. Lina Axelsson Kihlblom uppmärksammades i TV-serien Rektorerna för att hon som rektor lyckats styra och förbättra den problemdrabbade Ronnaskolan i Södertälje. Hon är även känd som den första öppet transsexuella personen i Sveriges regering.

Snabbfakta om Lina Axelsson Kihlblom

Född24 juni 1970
YrkeTidigare skolminister, jurist och rektor
Politiskt partiSocialdemokraterna
FamiljTvå barn med sin före detta man Roger Kihlblom

Lina Axelsson Kihlbloms uppväxt

Lina Axelsson växte upp i Kolsva i Köping. Hon föddes med en pojkes kropp men har sagt att hon alltid vetat att hon var en kvinna. Som ung gjorde hon mycket för att vara så feminin som möjligt. Ibland lånade hon kläder av sin mamma, hon tränade på att gå som en flicka och föra sig som en flicka.

När puberteten kom började hon träna hårt. Inte för att bygga stora, manliga muskler utan för att förbereda sig och sin kropp på den omvandling hon visste att hon en dag skulle göra. Hon gjorde stretchövningar nästan varje dag – musklerna skulle få en sorts feminin längd, inte vara stora och hårda.

Det var i 20-års ålder som hon tog beslutet att det var dags. De första hon berättade den hemlighet hon hållit på i hela sitt liv för var några nära vänner. Hennes föräldrar berättade hon det för först när hon skulle börja ta hormoner, då var hon ett år in i behandlingen. Föräldrarna var på en gång hundra procent stöttande och stod bakom sin dotter.

Karriären inom skolan

Det är imponerande hur mycket Lina Axelsson Kihlblom har hunnit med i sitt yrkesliv innan hon kom in i skolans värld som hon kanske är mest känd för. Till exempel har hon:

  • Varit jurist och jobbat med EU-rätt i Bryssel
  • Jobbat på ett IT-företag på Irland som marknadskommunikationschef
  • Arbetat som stenhuggare
  • Också har hon varit psykoterapeut

I skolans värld började hon som lärare. Rektor blev hon för första gången 2009, då på Enskede Byskola. Det var när hon två år senare var rektor på Ronnaskolan i Södertälje som hon blev känd för en större publik.

UR gjorde då en tv-serie som hette Rektorerna där de följde rektorer i svenska skolor. Lina Axelsson Kihlblom hade blivit känd för att hon lyckats vända trenden med skolans dåliga resultat. Från att 55% av eleverna gick ut skolan med gymnasiebehörighet lyftes siffran till 75% under hennes ledarskap.

Några år senare slutade Lina Axelsson Kihlblom som rektor men fortsatte att engagera sig för skolan. Hon har arbetat som både grundskolechef i Haninge kommun och därefter som förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamn kommun.

Lina Axelsson Kihlblom i medierna

Dokumentärserien Rektorerna blev så populär att det 2015 sändes en uppföljare på UR, Rektorn. Nu var Lina Axelsson Kihlblom den enda huvudpersonen, då man följde henne under hennes tid på Ronnaskolan.

2015 var karriärsmässigt ett stort år för Lina Axelsson Kihlblom och hon syntes mycket i media. Utöver den omtyckta dokumentären så var det samma år som hon gjorde sin författardebut. Hon debuterade med den självbiografiska Kommer du tycka om mig nu?

I och med boken blev Lina Axelsson Kihlblom inbjuden till intervjuprogrammet Skavlan. Det var i boken – och till viss del även så i intervjun i Skavlan – som Lina Axelsson Kihlblom kom ut som transperson för de stora massorna. Till och med Fredrik Skavlan och David Lagercrantz var ganska frågande i programmet, som om de nästan inte förstod vad det var Lina Axelsson Kihlblom sa när hon förklarade att hon fötts med en pojkes kropp.

Tyvärr har Lina Axelsson Kihlblom, precis som många andra transpersoner, fått utstå mycket hat och diskriminering på grund av den hon är. Sorgligt nog accepteras det inte av alla att låta människor vara sig själva. Det syns exempelvis i de spaltmeter av oförstående och diskriminerande kommentarer som skrivits om Lina Axelsson Kihlblom på internetforumet Flashback. Vi får hoppas att vi en dag kommer till en punkt när sådant inte längre skrivs.

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.