Hem » Jacob Felländer – Allt du vill veta

Jacob Felländer – Allt du vill veta

by bengans

Om man söker efter Jacob FelländerWikipedia är informationen skral. Istället är det via hustrun Eva Röse som Jacob Felländer trätt fram i rampljuset. Detta trots att Jacob själv har en lysande karriär inom konst som tagit honom världen runt. Så, vem är denna mystiska konstnär tillika make till Republiken Jämtlands president?

Snabbfakta om Jacob Felländer

Namn:Jacob Felländer 
Yrke:Konstnär och fotograf
Barn:Fyra pojkar i åldrarna sex till femton år
Civilstånd: Gift med Eva Röse

Jacob Felländer – den nyfikne fotografen

Namnet Jacob Felländer klingar bekant för många. Efter samarbeten med modemärken som H&M och utställningar på välbesökta gallerier som Fotografiska borde Felländers konst vara välkänd för den stora massan. Felländers kända bilder har florerat mycket i media, men Jacob Felländer själv har gjort sitt yttersta för att hålla sig på sin kant och har i och med det byggt upp en sorts mystik kring sin person. 

Detta till trots kan man inte annat än kalla Jacob Felländer för orädd. Hans konstprojekt har tagit honom till världens alla hörn och inte sällan långt från tryggheten i Sverige. Tillsammans med sin skådespelande fru, Eva Röse, har Felländer gång på gång packat familjens resväskor och rest till nästintill bortglömda platser för att fånga landskap med sin kamera. Det är just landskap som kommit att bli Felländers grej, och hans bilder har blivit så populära att de till och med letat sig in i flera storheters hem. Till exempel hänger ett av Jacob Felländers verk hos ex-president Bill Clinton. 

Jacob Felländer fångar hela världen på en bild

Med sitt projekt I want to live close to you satte Jacob Felländer kurs mot att lyckas fånga hela världen i ett fotografi. För att lyckas med detta krävdes att han reste till jordens mest tätbefolkade platser och fotograferade. Bilderna vävde han sedan samman i en typ av lager på lager-teknik där flera negativ framkallades som ett enda. Resultatet kunde beskådas under en utställning på Fotografiska museet i Stockholm under år 2011. Denna utställning gav Felländer stor publicitet, och många fascinerades över hans hantverksmetoder som konstnär. 

Just hantverket har kommit att bli viktigt för Jacob Felländer som gärna blandar in element som VR i sin konst. På så vis blir hans bilder högteknologiska och tar åskådaren till nya dimensioner. Från att vara en platt bild blir hans foton levande med hjälp av teknik och omsluter sin betraktare på ett mycket nyskapande sätt. Denna kärlek till ny teknik var en bidragande faktor till att Jacob Felländer 2017 blev den första svensk med en soloutställning på MOCA – Museum of Contemporary Art i Miami. I sin utställning blandade Felländer fotografi med 3D-modeller och VR och hyllades för sin framåtanda och vilja att föra konsten in i det nya årtusendet. 

Jacob Felländer som pappa till en pojkkvartett

Familjen som Eva Röse och Jacob Felländer skapat är allt annat än liten. På nio år utökade makarna världsbefolkningen med hela fyra små pojkar. De fyra herrarna med Eva Röse och Jacob Felländer som föräldrar har alla namn på F – Floyd Felländer, Flynn Felländer, Florian Felländer och Franke Felländer.

Att ha fyra barn har dock inte hindrat Jacob Felländer i sitt arbete. Istället har han passat på att visa sina söner världen och låtit dem följa med på hans många fotoresor. Man skulle kunna kalla Jacob Felländer Robinson Crusoe då han gång på gång utforskat nya plaster. Mamman i familjen, Eva Röse, har även hon deltagit i flera av Felländers resor, och makarna har berättat om hur nyttiga deras äventyr varit för att bygga upp barnens relation som syskon

Jacob Felländer som presidentmake

För den som är sugen på ett verk av Jacob Felländer kan det vara lockande att googla ”Jacob Felländer konst pris”. Nyttigt att känna till är att Felländers konst klubbats på auktionshus för flera hundra tusen kronor. Felländer har med andra ord en lysande karriär som konstnär och är allt annat än en passiv make till Eva Röse.

Eva är sedan 2022 inte bara är berömd skådespelare, producent och regissör utan också president i Republiken Jämtland där Röses släkt härstammar ifrån. Det är lätt att förstå att tempot i makarnas liv är högt. Att jonglera konstresor och samtidigt passa in dessa mellan filmroller och regissörsuppdrag samt att därtill hantera vardagen med fyra växande pojkar i hushållet kräver sina övermän. Och Röse har i media berättat att hon ofta bara sover några timmar per natt. 

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.