Hem » Jaga för status eller jaga för behov

Jaga för status eller jaga för behov

by bengans
En jägare

Svensk jakt är en fråga som ofta är i centrum för olika saker. Det kan vara djurrättsaktivister som vill behålla vargarna eller arga bönder som vill döda alla vildsvin. Oavsett går känslorna ofta höga i perioder. Dock står det klart att jakten är en nödvändighet, frågan är bara hur den ska framföras.

Varför jagar vi

Jakt idag är egentligen uppdelat i två läger; behovsjakt och nöjesjakt. De förklarar sig själva ganska väl bara i namnen, ändå kan de blandas ihop ganska bra och få bra resultat. Det går att förena nytta med nöje.

I Sverige är jakten kontrollerad av regler från regeringen, allt från hur många jaktvapen du som jägare får äga och vilka licenser du behöver, till när du får jaga vilket vilt och hur många som får lov att skjutas. Det är också viktigt att man använder utrustning av kvalité för att undvika olyckor. Självklart är vapnet det viktigaste och marknadens bästa jaktvapen är Blaser R8 enligt oss. Läs mer om detta vapen i denna blaser r8 guide här.

Behovsjakt

Jakten som vi utför för behov är en typ av kontrollerad jakt för att se till att viltlivet är i balans. Att vi har lagom många rovdjur i förhållande till växtätande djur, och att antalet växtätande djur för hur mycket mark som finns tillgängligt för dom. Så att de inte går in på åkermarker och liknande.

Viltvården är med andra ord otroligt viktig för vårt land och för vårt ekosystem. För att se till att jakten är lagom, förs det protokoll på hur många djur som skjuts och vilken typ av djur det är.

Utöver det, kan det också vara nödvändigt att skjuta av en flock med till exempel rådjur, för att de är sjuka och riskerar att sprida sjukan vidare.

Nöjesjakt

Nöjesjakt

En annan del av jakt är nöjesdelen, och somliga använder jakten som en hobby. De jagar helt enkelt för nöjes skull, men de måste också följa reglerna för jakt. I Sverige förenar många behovsjakten ett rent nöje. Vi kan samla troféer och skinn, och vi får samla på härliga minnen tillsammans med vänner.

Oavsett om du jagar för nöjes skull eller om du jagar för att du behöver det, är val av vapen en viktig del i processen. Det jaktvapen du väljer ska vara ett som känns rätt för dig. Blaser R8 är ett flexibelt gevär, det är så mycket mer än den hederliga älgstudsare du är van vid. Vill du jaga räv, älg eller kronhjort passar det till dina behov. Eftersom du kan välja delar till din Blaser R8 kan du skapa ett allt-i-ett-jaktvapen så att du inte heller behöver oroa dig för hur många vapen du har i ditt vapenskåp.

Svartjakt

Där är en tredje kategori, som känns relevant att nämna. Svartjakten. Det är den jakt som pågår bakom kulisserna. Markägaren vill inte ha vildsvin på sina marker, till exempel. Genom att betala lite extra pengar till en jägare, kan de lösa problemet åt honom och inte registrera det.

Det här förekommer på andra djur med, framförallt de som det är låg jakt på. De är ofta mer eftertraktade byten. Tjuvjakten ligger lite i samma kategori, och innebär egentligen att du jagar mer eller annat än det du får.

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.