Hem » Calippo Shots – en saknad favorit

Calippo Shots – en saknad favorit

by bengans
CALIPO1

Alla har en. Den är omtvistad och delar in befolkningen i olika läger. Den debatteras vilt, orsakar osämja bland vänner och förenar främlingar. Favoritglassen! Vissa försvinner, andra hänger envist kvar i decennier. En återvände och smälte bort igen. Kanske minns du den, isglassen med de gulröda kulorna? Just det – Calippo Shots!

Fakta om Calippo Shots glass

Vad är Calippo Shots glass?Calippo är en isglass från GB Glace, som ägs av Unilever. Den dök upp på glasskartan under namnet Pop-up, bytte namn till Calippo 1990 och försvann 2001. Efter påtryckningar från konsumenterna infördes en ny variant 2012–2013 under namnet Calippo Shots. 
Utseende och smakIsglassen består av små rosa och gula minikulor. De rosa smakar jordgubb, de gula lime. Kulorna ligger i en återförslutningsbar förpackning så man kan spara dem längre än vanlig glass.
Var kan man köpa Calippo Shots?Buy online: UK, Australien, Frankrike, Finland och Tyskland. 
Calippo Shots prisUK: cirka £2 för 5 stycken eller £1,65 per styck.
HistorikGlassen var populär i Sverige och entusiaster har upprepade gånger försökt få tillbaka sin älskade glass i sortimentet. Man lyckades en gång, men därefter har tillverkaren varit ståndaktig och menar att efterfrågan måste vara större för att man ska överväga ett återinförande igen.

Nostalgiska minnen 

Det finns mängder med konton, inlägg och filmer där människor på olika sätt förklarar sin kärlek till den berömda isglassen. Alla verkar de ha en sak gemensamt, att älska de speciella, små kulorna och den smarta förpackningen. Några hävdar till och med att de inte varit lyckliga sedan de åt en Calippo Shot.

Det finns allt ifrån instruktionsvideos hur man äter glassen, till rena kärleksförklaringar där glassen beskrivs som en saknad partner eller med ledsna RIP-inlägg. Glassens tillfälliga återinförande 2012 skapade stor uppståndelse och blev omskrivet i bland annat Cosmopolitan och Metro.

Den populäre youtubern och TV-personligheten Mustiga Mauri Hermundsson saknade sin barndoms glassar så mycket att han i programmet “Uppdrag mat” lät experter återskapa fem av hans storfavoriter. Mauris nummer ett? Calippo Shots glass!

Alla var dock inte lika glada över comebacken. Svenska Astma- och Allergiförbundet gick snart ut med ett pressmeddelande där man varnade för att den nya varianten innehöll mjölkprotein och därför utgjorde en livshotande risk för allergiker.

Varför försvann Calippo Shots ut i kylan?

Trots att entusiasterna ropade högt och länge efter den populära isglassen med de färgsprakande kulorna, blev dess comeback ganska kort. Så varför försvann Calippo Shots? Orsaken var helt enkelt att efterfrågan och köpviljan inte blev tillräckligt stor, enligt tillverkaren GB Glace. Glassen lyckades aldrig bli lika populär som de mer långlivade favoriterna i sortimentet, till exempel Piggelin, Päronsplitt och 88:an, stabila gamlingar på topplistan sedan 1970-talet.

En del menar att Calippo Shots kortlivade karriär berodde på att tillverkaren begick det stora misstaget att ändra smak. Hade man behållit ursprunget kanske nostalgikerna varit glassen trogen, och den hade fått stanna på den åtråvärda glasskartan utanför sommarens kiosker.

En smak för alla: strawberry, lemon, lime, cola

Calippo shots finns i flera smaker (utomlands, men finns inte kvar i Sverige):

  • Calippo shots strawberry and lemon
  • Calippo shots lemon
  • Calippo shots lemon lime
  • Calippo shots cola
  • Calippo shots cola and lemon

En shot för Calippo-älskaren

Ett alternativ för dig som vill återuppleva smaken och känslan av en läskande, ursprunglig Calippo, är att göra en drink. Varför inte testa receptet nedan från Drinkoteket som tolkat drinken från restaurangkedjan Pinchos:

  • 6 cl Sour Fisk Cola (alternativt Små Sure Cola)
  • 2 cl vodka
  • 1 cl citronjuice
  • 2 cl sockerlag
  • 6 cl Coca-Cola

Glassiga utsikter för framtiden?

Det är många som ställer sig frågan: Kommer calippo shots tillbaka 2022? För nostalgikerna, som gärna hade sett den i frysdiskarna igen, är beskedet tyvärr negativt. Glassen kommer inte tillbaka, trots påtryckningar från konsumenterna och Mustiga Mauris entusiastiska försök att väcka intresse för den.

I sitt TV-program engagerade han tittarna när hans kompetenta experter trollade fram kopior av originalet med till synes fantastiska resultat. Man kunde se Mauri och hans gäster drömskt njuta med glada tillrop, och kanske skymtade till och med en liten lyckotår? Eller som Mauri själv uttryckte det: ”My god, känslan! Den är tillbaka.”

Köp Calippo Shots online

För resten av den stackars befolkningen som inte kunde smaka på glassen i TV, men ändå saknar Calippo Shots olidligt mycket, finns glädjande nog möjligheten att beställa isglassen online från bland annat Storbritannien. Frågan är dock i vilket skick den är, när den till slut landar i din brevlåda …

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.