Hem » Hur vet man om man är gravid?

Hur vet man om man är gravid?

by bengans

För den som går i bebistankar kretsar mycket kring en eventuell graviditet. Många upplever att livet sätts lite på paus i väntan på ett positivt graviditetstest och att alla andra planer läggs åt sidan.

Hur kan man veta om man är gravid? För att tidigt få koll på huruvida en befruktning ägt rum är det många som letar efter kroppsliga tecken. Det kan handla om ömma bröst, svullna magar, ett känsligt doftsinne eller en annorlunda trötthet hos den berörda kvinnan. Dessvärre är inget av detta något hundraprocentigt tecken på graviditet.

Så hur vet man om man är gravid, helt säkert? Ett graviditetstest inköpt på närmsta apotek ger svaret.

Hur snabbt kan man veta om man är gravid, med hjälp av ett graviditetstest?

Vissa vill veta så tidigt det bara går i fall de lyckats bli gravida. Andra tar det med något större ro och väntar med graviditetstestet tills mensen är minst några dagar sen. Den som söker svar tidigt kan använda ett graviditetstest som är extra känsligt för hCG, det vill säga det hormon som bildas i kroppen på en gravid kvinna.

Det finns tester som kan visa om en kvinna är gravid eller ej redan sex dagar innan beräknad mensstart. Att testa så tidigt är dock inte alltid att rekommendera eftersom kvinnor producerar hCG olika fort och alltså kan vara gravida, utan att graviditetstestet kan mäta det. Ett negativt graviditetstest sex dagar innan förväntad menstruation behöver, med andra ord, inte betyda att kvinnan inte är gravid.

Hur vet man om man är gravid utan att ta ett graviditetstest?

Det är inte alla som väljer att ta ett graviditetstest för att ta reda på om de är gravida. Vissa väntar istället på andra pålitliga tecken. Som tidigare nämnt är dessa tecken högst individuella och varierar mycket från kvinna till kvinna.

Tecknen kan dessutom skilja sig mellan olika graviditeter vilket gör att en kvinna som varit gravid en gång kan uppleva helt andra tecken i nästa graviditet. Vill man vara hundra procent säker kan det vara en idé att besöka doktorn. Dessa kan säkerställa graviditeter med hjälp av urin eller genom ett blodprov. 

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.