Hem » Så bygger du ett växthus

Så bygger du ett växthus

by bengans

Ett växthus är ett utmärkt sätt att förlänga odlingssäsongen och få färska grönsaker året runt. Dessutom är det ett roligt projekt att göra med hela familjen. Här är stegen du behöver ta för att bygga ditt eget växthus.

Innan du kommer igång med ditt växthusbygge

-När man bygger ett växthus bör man först fundera på vad växthuset ska användas till.

– Man bör också ta hänsyn till tomten och det tillgängliga utrymmet när man väljer att bygga ett växthus.

– Man måste bestämma sig för om man vill ha ett väggväxthus eller ett fristående växthus.

– Modeller som passar in i det befintliga huset bör beaktas när man fattar ett beslut.

Ska jag bygga mitt växthus själv eller ska jag anlita någon?

Ska jag bygga mitt eget växthus eller ska jag anlita någon? Det är svårt att säga, allt beror på vilka förutsättningar du har. Är DU en händig person som gillar att pyssla och laga saker ELLER är du mer rädd när du ser instruktioner om montering? Vi brukar säga att det inte är något problem för människor med grundläggande färdigheter att bygga sina egna växthus – men det kan finnas vissa fördelar med att få hjälp av en erfaren montör.

Det här låter för omständigt – finns det färdiga växthuspaket?

Ja, det finns det. Om du har budget för det kan du hitta växthuspaket som levereras med nödvändigt material. Det här alternativet är idealiskt om du vill få upp ditt växthus så snabbt som möjligt. Det är dock viktigt att notera att alla växthuspaket inte är skapade lika. Vissa kit kommer med material av lägre kvalitet, vilket innebär att ditt växthus kanske inte håller lika länge. Dessutom erbjuder vissa företag bättre kundservice än andra. En populär återförsäljare av växthus är växthus.org

Hur fungerar det egentligen med bygglov om jag ska bygga mitt växthus?

En sak du måste tänka på innan du bygger ett växthus är det krävs bygglov eller ej. För fristående växthus på mindre än 25 kvadratmeter krävs det oftast inte bygglov. Det kan däremot finnas restriktioner som spelar in beroende på var du har tänkt att placera växthuset och av vilken typ växthuset kommer att vara. Därför är det relevant att se över vad som gäller i just din kommun.

Att bygga en grund till ditt växthus

Den kanske viktigaste delen när du bygger ditt växthus är grunden. Utan en stark, väl utförd grund kan du få problem med krokiga ramar och glas som spricker på grund av kalla vintrar och sommarhettan som gör att fönstren blir sneda. Grunden behöver grävas ner till ett frostfritt djup. Djupet på ett fundament påverkas av var du bor och kan variera beroende på temperaturskillnader mellan säsongerna. Ett klokt råd är att stämma av med någon händig person i grannskapet som du vet är duktig på konstruktioner. Mer information om husgrund kan du finna här.

Grund och sockel

Ett växthus som står på en sockel är ett smart sätt att förankra ditt växthus. Idag finns det

smarta nedgjutningsjärn som gjuts in i betongen. Kom ihåg att det är av vikt att det inte finns någon lutning när du gör din grund. Det är också viktigt att du kryssmäter innan du gjuter plattan.

Hur du murar grund och sockel till växthus på mur

Om du vill att din växthusgrund på mur är förfarandet lite annorlunda. Grunden behöver nämligen muras upp. Ta del av mer information här

Växthusmontering: Att tänka på

Montering av växthus är inte svårt, men det tar lite tid och ansträngning att få allt perfekt anpassat. Det finns särskilt fem steg som du bör följa noga när du monterar ditt nya växthus:

  1. Läs instruktionerna noga innan du börjar bygga. Kontrollera även att alla vinklar är rätt och att du har mätt det du ska mäta.
  2. Det är av vikt att din växthusstomme har spänd nock och indragen midja under montering. När glaset läggs på kommer växthuset att korrigera sig själv.
  3. För att maximera cirkulationen placerar du takfönster diagonalt mitt emot varandra.
  4. Det inramade växthuset är en konstruktion som kräver noggrann uppmärksamhet. Först bygger du skelettet, montera även gärna glaset under samma dag.
  5. Sist men inte minst behöver du spänna dit växthuset, se till att det blir korrekt gjort så inte vind skadar ditt växthus.

Instruktionsfilm över växthusmontering

Bygga växthus av gamla fönster

Har du ett gäng gamla fönster som tar upp plats i ditt garage? Om så är fallet, använd dem på ett bra sätt genom att låta dem användas på ditt växthus. Att bygga ett växthus från grunden kan vara dyrt, men att använda gamla fönster är ett kostnadseffektivt sätt att skapa utrymme där växterna kan trivas. Dessutom är det ett utmärkt sätt att återvinna och återanvända material som annars skulle hamna på en soptipp.

Instruktionsfilm hur du bygger växthus av gamla fönster

Sammanfattning

Att bygga ett eget växthus kan vara en rolig och givande upplevelse. Det finns dock några saker du måste tänka på innan du börjar. Se till att kontrollera om det krävs bygglov i din kommun, och se till att bygga en stark grund. När du har allt på plats följer du noggrant instruktionerna för att montera ditt växthus. Var särskilt uppmärksam på att stötta konstruktionen så att den kan stå emot starka vindar. Och slutligen, använd de gamla fönstren på ett bra sätt genom att införliva dem i din design. Med lite ansträngning kan du skapa ett vackert och funktionellt utrymme där dina växter kan trivas.

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.