Hem » Sundby Gård – naturskönt strax söder om Stockholm

Sundby Gård – naturskönt strax söder om Stockholm

by bengans
MEETING1

I Huddinge, cirka 30 kilometer söder om centrala Stockholm, ligger natursköna Sundby Gård. Läget kan nästan inte bli bättre där Sundby gård ligger längs den södra sidan av sjön Orlången.

Här har du möjlighet att njuta både av god mat och dryck, såväl som friluftsliv, både mer stillsamt sådant som mera fartfyllt. På Sundby Gård finns det aktiviteter som passar alla, under årets alla tidpunkter.

Snabba fakta om Sundby Gård:

Vad?Sundby Gård är ett värdshus i naturskön miljö och erbjuder mer än mat
Var?I Huddinge kommun, på södra sidan av Albysjön
När?Året runt
Hur?Med bil eller med buss, antingen från Huddinge Centrum eller Flemingsbergs Station

Njut av mat på vackra Sundby Gård

Sundby Gårds ägare är familjen Bjurholm som består av Thomas, Malin, Wilma och Teodor. De har drivit gården sedan 2007. Öppettider för Sundby Gård är varje vardag 11 till 14, då det serveras lunch. Under helgen är det öppet mellan 12 och 16 då det serveras brunch och à la carte. 

Sundby gårds café är också öppet på helgerna under samma tider. Utöver detta anordnar Sundby Gård även vinprovning. Under våren 2023 kommer Sundby gård även att ordna med whiskyprovning. Däremot finns det nog ingen årsya på Sundby Gård.

Inte långt från Sundby Gård, i Årsta i södra Stockholm, ligger en annan känd gård, Årsta Gård.

Årsta Gård drevs av Årstafrun som inspirerat författaren Lars Widdings romaner som ger en  inblick i livet på sent sjutton- och artonhundratal. När man befinner sig på Sundby Gård kan man med hjälp av den fina bevarade miljön tänka sig tillbaka till den tiden Årstafrun verkade. 

Bilträffar på Sundby Gård

På Sundby gård har man också med jämna mellanrum anordnat speciella bilträffar. Vid dessa bilträffar får entusiaster möjlighet att träffas och beskåda varandras bilar, samt samtala om allt som hör till detta.

Under 2022 anordnades en speciell “Mustangträff” och tidigare år har det arrangerats Volvo träff Sundby gård. 2019 hölls det till exempel en Volvo träff på Sundby Gård under våren. 

Sundby Gård lämpar sig utmärkt för den här typen av träffar, då det finns gott om plats och utrymme för både bilar, tillbehör och besökare. Alla har dessutom möjligheten att njuta av det natursköna läget, samtidigt som de går runt och tittar på och beundrar alla olika bilar.

Dessa bilträffar är oerhört populära och lockar stora mängder besökare till Sundby Gård varje gång de arrangeras. Så är du bilentusiast, håll då ögonen öppna för nästa arrangemang på Sundby Gård. 

Detta visste du inte om Sundby Gård:

  • Sponsrar AIK
  • Favoritspelaren är Per Karlsson
  • Anordnar konferenser
  • Orlången ingår i Tyresåns sjösystem

Sundby Gård på andra ställen

Sundby Gård finns dock på andra ställen än i Huddinge. Inte så långt därifrån, i Stockholms södra skärgård på ön Ornö, finns ännu en Sundby Gård. Ornö är beläget sydöst om Haninge och utgör den sydligaste delen av Stockholms skärgård.

Sundby Gård på Ornö drivs idag som ett B&B. Sundby Gård på Ornö är specialiserade på naturupplevelser. Här kan du njuta av fiske, jakt, sälsafari, swimrun eller paddling för att bara nämna några. Området är även känt som en utmärkt plats för fågelskådning. Området har hela nio insjöar som är rika på fågelliv. Jakten på Ornö består främst av sjöfågel, men även klövviltsjakt anordnas med jämna mellanrum.

Sundby Gård på Ornö driver även Brödboden, där det går att köpa dagsfärskt bröd, kaffe, te och kalla drycker. Utifrån säsong serveras även glass och kakor, samt godis. Vid brödboden finns det även möjligheter att lägga till med egen båt.

Andra sammanhang där Sundby Gård figurerar

Namnet “Sundby Gård” dyker även upp i en rad andra sammanhang. Här nedan ett axplock:

  • Sundbygård är namnet på en busshållplats i Örebro kommun, cirka en halv mil från de centrala delarna av Örebro.
  • Vid Stora Sundby ligger Öja Gård, en annan berömd gård med kopplingar till mat. Öja Gård i Stora Sundby producerar bland annat buffelmozzarella samt lamm och buffelkött. I närheten ligger också Svartingstorps gård, också med postadress Stora Sundby.

Sundby Gård är ett omtyckt namn som genom historien fått ge namn åt ett antal gårdar och hus i Sverige. Sundby är också ett kärt namn på orter och platser. Oavsett vilket Sundby man kommer att besöka är det med största sannolikhet en naturskön upplevelse som väntar. Kanske blir det också i kombination med god mat eller inköp av sådan. Möjligheten finns även att man själv fångar in maten genom fiske eller jakt. Möjligheterna är många, på Sveriges olika Sundby.

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.