Hem » Vita fingrar vid kyla kan vara Raynauds fenomen

Vita fingrar vid kyla kan vara Raynauds fenomen

by bengans
fingers

Brukar du få vita fläckar på fingrarna när du blir kall? Då kan du vara drabbad av Raynauds fenomen. Tillståndet är inte farligt, men kan vara obehagligt och göra ont, inte minst när de drabbade kroppsdelarna värms upp igen och då blir röda och svullna.

Snabbfakta om Raynauds fenomen

SymtomSymtomen på Raynauds fenomen är vita, domnade fläckar på fingrar – och ibland även tår, nästipp och tungspets – vid kyla.
Hur vanligt är det?Inget vet säkert, men man uppskattar att ungefär 20 procent av alla kvinnor och 2 procent av alla män i Sverige är drabbade.
OrsakÄrftlighet är en av faktorerna som bestämmer vilka som drabbas, men tillståndet kan även uppkomma till följd av bland annat frostskador, vissa sjukdomar och en del typer av mediciner. 
BehandlingDet finns ingen behandling som botar Raynauds fenomen, men du kan göra mycket för att förebygga och lindra symptomen. 

Ont om information om Raynauds fenomen på 1177

Många svenskar har vant sig vid att vända sig till sajten 1177 om de har frågor om sjukdomar och symtom. Den som söker information om Raynauds fenomen där får dock leta mellan raderna. Faktum är att 1177.se i dagsläget inte har någon artikel om detta tillstånd. Det omnämns bara i förbifarten i en artikel om den reumatiska sjukdomen SLE. Ändå är Raynauds fenomen ett tillstånd som drabbar ungefär en femtedel av alla kvinnor i Sverige, och två procent av alla män. Är du en av dessa? Läs vidare för att lära dig mer.

Vad är Raynauds fenomen?

Raynauds fenomen kännetecknas av att dina fingrar blir vita och domnar när de utsätts för kyla. Det behöver inte vara någon extrem kyla, utan kan räcka med att du är ute en stund utan vantar en kylig vår- eller höstdag. Även dina fötter kan drabbas, och i sällsynta fall också din nästipp och din tungspets.

Några andra faktorer, utöver kyla, som också kan utlösa symtomen:

 • Stress
 • Kaffe (koffeinet är boven här)
 • Rökning (nikotin)
 • Droger

Vad beror Raynauds fenomen på?

De vita fläckarna orsakas av att blodkärlen i de drabbade kroppsdelarna drar ihop sig så att blodet inte kan flöda fritt. Det finns två varianter av tillståndet, och de bakomliggande orsakerna skiljer sig åt mellan dessa två. Den primära varianten är vanligast och brukar upptäckas mellan 15 och 30 års ålder. Den är ärftlig och brukar ge ganska milda symtom. Den sekundära varianten, som ger kraftigare symtom, brukar debutera i 40-årsåldern eller senare. Den orsakas oftast av en annan underliggande sjukdom, till exempel reumatism eller hypotyreos (brist på sköldkörtel-hormon).

Betablockerare och adhd-mediciner kan orsaka Raynauds fenomen

Även vissa läkemedel, till exempel betablockerare i tablettform eller några av de vanligaste läkemedlen mot adhd, kan leda till att du utvecklar Raynauds fenomen. Ytterligare en riskfaktor är om du har arbetat med vibrations- och slagverktyg eller om du någon gång drabbats av en frostskada.

Vad kan jag göra själv om jag har drabbats?

Det finns i dagsläget inget läkemedel som kan bota Raynauds fenomen. Däremot kan du göra mycket själv för att lindra symtomen. Om du nyligen upptäckt att du har drabbats, särskilt om du är 40 år eller äldre, bör du dock börja med att söka vård för att utesluta underliggande sjukdomar och få hjälp att se över dina eventuella mediciner.

Finns det inga underliggande sjukdomar och inga mediciner att ta hänsyn till? I så fall är din bästa möjlighet helt enkelt att undvika, så långt det är möjligt, att utsätta dig själv för sådant som kan utlösa symtom. Skydda dig från kyla, försök att inte stressa och avstå från eller dra ner på kaffe och tobak, så har du kommit långt på vägen.

Några konkreta tips på hur du kan lindra symtomen:

 • Se till att klä dig varmt när du går ut. Skaffa varma vantar, strumpor (gärna i ull) och skor.
 • Skaffa värmekuddar som du förvarar i fickan eller handväskan så att du alltid har dem med dig och kan använda dem som reservvärme om det behövs.
 • När du kommer in igen efter att ha varit ute: koka en stor kopp (koffeinfritt) te och håll koppen med båda händerna medan du långsamt smuttar på den varma drycken.
 • Drick mindre kaffe.
 • Sluta röka.
 • Öva mindfulness för att minska dina stressnivåer.
 • Se till att få regelbunden motion eftersom rörelse förbättrar blodcirkulationen.

Relaterat

Bengans, A Media Company – All Right Reserved.